Rubricering af danske fredninger i IUCN-kategorier

Miljøstyrelsen ønskede at få vurderet alle naturfredninger i Danmark for at finde ud af, hvor mange der opfylder IUCNs kriterier for naturbeskyttet område, og dernæst placere disse i relevante IUCN-kategorier; kategorierne udgør en international standard defineret af IUCN*.

Opgaven blev udført på baggrund af kritik af de danske indberetninger til det europæiske miljøagentur, og der var brug for en vurdering af alle naturfredninger udført af uafhængige eksperter for at sikre en korrekt indberetning fremadrettet. Opgaven blev vundet af IUCN-Nationalkomiteen.

Miljøstyrelsen foretog udvælgelsen af hvilke fredninger, der skulle vurderes, og et team, under ledelse af to danske medlemmer af World Commission on Protected Areas (WCPA) under IUCN, hvor jeg er den ene, stod for at udføre vurderingerne for IUCN-Nationalkomiteen.

Projektet blev udført som en desktop opgave, og det er, så vidt vides, første gang denne metode er anvendt. Metoden har den klare fordel, at den kan udføres over relativ kort tid, og derfor blev projektet nøje fulgt af det internationale IUCN, idet man gerne ser, at den internationale standard kommer mere i anvendelse, også i lyset af landenes forpligtelser i forhold til FN Verdensmål for beskyttet natur på hav og land.

Vurderingerne blev udført i overensstemmelse med ”Guidelines for Applying Protected Area Management Categories”**. Heri definerer IUCN et beskyttet område som: Et klart defineret geografisk område, anerkendt, afsat til og forvaltet gennem lovlige eller andre effektive midler til at nå en langsigtet beskyttelse af naturen, med tilhørende økosystemtjenester og kulturelle værdier.

Fredningerne blev gennemgået for, om de opfyldte formål om naturbeskyttelse, og hvorvidt de opfyldte alle de nævnte parametre indenfor definitionen.

På den baggrund blev 378 af de 1720 fredninger som miljøstyrelsen ønskede gennemgået, vurderet til at opfylde IUCNs kriterier. At tallet blev så lavt, er der flere årsager til, fx kunne det skyldes, at fredningen har haft et kulturhistorisk hovedformål. Eller formålet har været en udsigtsfredning eller en generel landskabsfredning uden noget nærmere defineret naturformål. Du kan læse en syntese af vurderingerne hér (lave et link til en pdf).

Det tal, som blev resultatet af projektet med rubricering af danske fredninger, vil Miljøstyrelsen fremover bruge, når man indberetter danske beskyttede naturområder til EU og FN.

* IUCN = International Union for Conservation of Nature er en uafhængig international organisation, hvis formål det er at fremme bevarelse og bæredygtig udnyttelse af de naturlige ressourcer. Medlemmerne af IUCN er sammensat af medlemmer af både stater, statsinstitutioner og ikke-statslige organisationer. IUCN rådgiver både FN og UNESCO

** https://www.iucn.org/content/guidelines-applying-protected-area-management-categories-0