Højderygstien

Højderygstien er en vandresti udviklet med vægt på kvalitetskriterier fra forskellige vandreorganisationer og skal udgøre rygraden i Danmarks første geopark, UNESCO Global Geopark Odsherred.

Geologien og landskabets dannelse er grundlæggende elementer i en geopark. Højderygstien skal bygges op omkring Odsherreds tre unikke og karakteristiske geologiske formationer, Odsherredbuerne. Disse formationer blev dannet under den sidste istid for ca. 17.000 år siden og byder på en serie af landskabstyper, som dannes ved randen af en gletcher.

Første etape af Højderygstien er 7 km lang og følger højderyggen Vejrhøjbuen med storslåede udsigter over både Sejerø Bugt og Lammefjord, fra Shelterpladsen i vest over Esterhøj og Maglehøj til Dutterhøje i øst; på disse fire opholdssteder undervejs kan man på plancher fordybe sig i den 7 km lange etapes unikke kombination af landskab og historie.

Opgaven for mig var at udarbejde en folder for ruten, samt at formidle geologien på plancher på fire nedslag på ruten; udfordringen var at få plancherne til at fungere formidlingsmæssigt både på individuelt plan og i samspil med hinanden, uden at læseren oplever gentagelser, men kun fordybelse ved at læse flere plancher. Ud over geologien skulle folderen og plancherne informere om den lokale kulturhistorie og kunst – på dansk, engelsk og tysk  – på den knappe plads, som er folderens og planchens præmis.